Jak zlepšit televizní příjem?

Kvalita televizního signálu nemusí být vždy ideální, naštěstí ale existují možnosti, jak můžete zlepšit váš příjem a plně si tak užívat vybraný pořad, seriál či film. Využijte např. zesilovač, satelitní anténu nebo vysílání skrz internet přímo na vašem počítači.

Pokud nám signál v televizi nefunguje příliš dobře, máme spoustu možností, jak jej zlepšit. Vše začíná kvalitní anténou. Tzv. DVB-T antény jsou uzpůsobeny k příjmu nebo k vysílání televizních a rádiových vln. Jejich správný výběr by měl být podřízen síle příjmu v dané oblasti. Do domácností, kde je dobré pokrytí, nám postačí pokojové televizní antény. Někdy ale postačí jen malá překážka, jako je malý kopec, strom či budova a signál se výrazně snižuje. V takovém případě bychom měli investovat do kvalitních venkovních antén, obzvláště pokud jsme ve větší vzdálenosti od vysílače.

Pokud máme horší příjem i s dobrou anténou, použijme zesilovač TV signálu. Aparát se používá naprosto běžně, například v bytovém domě s řadou koncových uživatelů. Při výběru zesilovače je nejlepší řídit se třemi nejdůležitějšími parametry: Zesílením, šumem (čím nižší, tím lepší) a pásmem (rozsahem jednotlivých kanálů). Je však dobré mít na paměti, že nejlepším zesilovačem je kvalitní anténa.

Co když ale nemáme bezproblémový příjem DVB-T ani se zesilovačem? Pak zkusme jinou alternativu - satelitní vysílání. To i v případě, pokud chceme rozšířit náš příjem o atraktivní programy ze satelitních družic. K tomu účelu instalujeme satelitní antény – tzv. paraboly. Parabolu využijeme k nasměrování signálu z družice do jednoho bodu a poté k jeho svedení do přijímače, který jej převede na digitální obraz i zvuk. Obecně platí, že čím je větší plocha paraboly, tím bude silnější zaměření, které dosáhne na vzdálenější družice.

K tomu, abychom správně posoudili kvalitu i sílu signálu, potřebujeme měřící techniku. Z celého spektra tak dokážeme najít ten nejlepší příjem. Některé měřící moduly nabízí navíc další zajímavé funkce, jako je GPS lokace pozice nebo nahrávání na USB. Přístroje obvykle obsahují kromě satelitního tuneru také pozemní či kabelový tuner.

Dá se ale využít i jiná alternativa. Například IP TV televizní vysílání, které využívá pro svůj přenos vysokorychlostní internetové přípojky, nejčastěji ADSL (připojení k internetu pomocí pevné telefonní linky). Můžeme tak sledovat „televizi“ v počítači, tabletu, telefonu nebo v jiném chytrém zařízení. Ke sledování IP TV je třeba set top box, v případě přenosu pomocí ADSL přípojky také ADSL modem.