Připravte se na příchod DVB-T2

Příjem pozemního digitálního televizního vysílání (DVB-T) představuje nejběžnější způsob, jakým dnes české domácnosti sledují televize. A právě tento formát vysílání v současnosti prochází zásadní změnou – a do praxe je postupně zaváděn nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2. Tento nový standard vysílání přinese podstatné změny, které se dotknou velké části českých televizních diváků.

pripravte-se-na-prichod-dvb-t2

 

Co znamená DVB-T2?

DVB-T je zkratka anglických slov Digital Video Broadcasting - Terrestrial (česky: digitální video vysílání - pozemní).

A zkratka DVB-T2 je označení pro nový nastupující standard českého digitálního pozemního televizního vysílání, který od roku 2020/2021 kompletně nahradí dnešní stávající standard DVB-T. Nový standard DVB-T2 přináší efektivnější komprimaci dat, vyšší datový průtok a umožňuje lepší kvalitu vysílání (až rozlišení 4K).

Proč je zaváděn nový standard DVB-T2?

Zavádění digitálního formátu pozemního televizního vysílání byl u nás poměrně dlouhý a komplikovaný proces, který byl zdárně ukončen až teprve v roce 2011, kdy došlo k vypnutí posledního českého analogového televizního vysílače. Mnozí by se proto mohli ptát: Proč se přistupuje ke změně standardu pozemního vysílání tak krátce po zavedení původního DVB-T formátu?

Tuto změnu si vyžádal hlavně fakt, že část vysílacího spektra, které nyní používá televizní vysílání, nově připadala operátorům vysokorychlostního mobilního internetu. A takto omezené frekvenční spektrum by v původním formátu televizím nestačilo - a proto televize musí přejít na nový efektivnější způsob vysílání s vyšším datovým průtokem.

Jak přijímat DVB-T2?

Přijímač: Pro příjem vysílání DVB-T2 je potřeba hlavně přijímač formátu DVB-T2 s kodekem H.265/HEVC. Pokud váš televizor tímto přijímačem nedisponuje, tak si budete muset pořídit nový s příslušným přijímačem. Nebo si můžete k stávající televizi zakoupit externí set top box DVB-T2 vybavený kodekem HEVC.

Na trhu jsou k dostání jednoduché a levné set top boxy specializované na pouze příjem pozemního vysílání. Ale také si můžete zakoupit některý z multifunkčních combo přijímačů, které navíc umí fungovat i jako satelitní přijímače, přijímače kabelového vysílání atd.

DVB-T anténa: Formát DVB-T2 klade navíc i vyšší požadavky na kvalitu televizních antén. Pokud už dnes máte problém s příjmem signálu DVB-T, tak formát DVB-T2 může vaše problémy ještě prohloubit. A v takovém případě se vyplatí investovat do nové antény, či si pořídit zesilovač TV signálu. Přičemž platí, že zesilovače signálu nám v mnohých případech mohou pomoci, ale nevhodně použitý zesilovač nám naopak jen přidělá problémy. Základem je vždy správně vybraná kvalitní DVB-T anténa.